Myofunctionele therapie

Neusademhaling 

Als baby leggen we de fundamenten voor een gezonde ademhaling. Baby'tjes die met een open mond slapen zien er wel schattig uit, maar zij starten al met een foutieve ademhaling van bij het begin van hun leven. Als jonge ouders is het dus zaak om die mondjes zachtjes dicht te duwen, zodat de neusademhaling gestimuleerd wordt. Ook het gebruik van spenen is erg ingeburgerd in onze samenleving, zonder rekening te houden met de negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van het gelaat van de kindjes. De zuigreflex is aanwezig bij een baby tot 6 maand. Nadien is er geen speen meer nodig. Dit toelaten of toelaten dat er een of meerder vingers of iets anders in het mondje gestoken wordt, zorgt voor het aanleren van een slechte gewoonte die nadien veel moeilijker af te leren is.

baby slaapt fout
baby slaapt

Het gevolg 

Een mondademhaling heeft extreem veel gevolgen op de groei, maar ook op onze slaap en op hoe we ons voelen (stress, concentratie, ...) Een aantal kinderen die gediagnosticeerd worden met bv ADHD hebben ook een ademhalingsprobleem wat hun symptomen alleen maar versterkt. Samen met een goede voeding kan men al heel wat problemen oplossen voor deze kinderen. 

De behandeling


Om deze foutieve gewoonte met al haar gevolgen af te leren, moet men multidisciplinair te werk gaan. Dit wil zeggen dat meerdere behandelaars, elk met hun eigen specialisatie moeten gaan samenwerken met de patiĆ«nt om tot een goed eindresultaat te komen. 

De osteopaat of fasciatherapeut gaat de geblokkeerde spieren en fasciae (laagje rond de spieren) opnieuw los maken zodat men fysiek terug in de mogelijkheid is om een goede en ontspannen lichaamshouding aan te nemen. 

Indien het erg moeilijk is om de ademhaling onder controle te krijgen, kunnen we een ademcoach inschakelen.

De logopedist gaat je aanleren hoe je op een correcte manier je spieren moet gaan gebruiken en gaat je oefeningen geven zodat de juiste spieren sterker worden en hun taak kunnen opnemen.

Indien het tongriempje of lipriempje te kort is, is het fysiek onmogelijk om bepaalde oefeningen uit te voeren. Om dit probleem op te lossen, moeten we dit tong - of lipriempje wat gaan ontlasten. Ook hier is er een voorbereiding nodig door de logopedist en door de osteopaat.

De tandarts bekijkt hoe de tanden zich gaan verplaatsen en bepaalt wanneer en welke hulpmiddelen nodig zijn om dit in de goede richting te laten verlopen. Wij gebruiken hiervoor het systeem van myobrace. Dit systeem bestaat al vele jaren en is ontworpen door een orthodontist. Dat de tanden zich verplaatsen en de mond zich gaat veranderen is een normaal gevolg vermits we de oorzaak van de te kleine mond gaan aanpakken. In de opleiding tandheelkunde en orthodontie is dit een van de basisregels die men aanleert (functie bepaalt de vorm), maar in Belgiƫ heeft men zich geworpen op de symptomatische behandeling eerder dan de oorzakelijke behandeling.

Het team


Onze logopediste aan huis is Laurien Nobels, maar daarbuiten werken we ook nog samen met logopedie Van Dessel. 

Hanne Pellens is de tandarts die zich bekommert om de lip- en tongriempjes. 

Als ademhalingscoach verwijzen we graag naar Dirk Heylen. Zijn boek 'Anders ademen' is een goede bron van informatie over alles wat met ademen te maken heeft. 

De osteopaat waar we mee samenwerken is Victoria Van Elst.

Daarnaast verwijzen we ook vaak door naar een acupuncturist en zijn er twee praktijken waar we mee samenwerken: Dr. Ya Qian (Engelstalig) en Liesbet Bynens.

En ook hier moet de voeding goed zitten. Teveel suikers bijvoorbeeld gaan een negatieve invloed hebben op onze capaciteit om te genezen. Deze kinderen en volwassenen gaan het dus moeilijker hebben om de irritaties ter hoogte van keel, neus, sinussen op te vangen en zullen dus vaker ziek zijn (verkoudheid, sinusitis, ...). Hier helpt Nele Joris ons mee.

Hoe gaan we te werk?


Met behulp van de myobrace apparaatjes en de oefeningen van de logopedist, gaan we de gewoonte van mondademhaling omzetten in een neusademhaling. De kinderen en volwassenen leren met de oefeningen ook hun tong op de juiste positie te plaatsen en in tweede instantie ook hun habitueel slikpatroon te doorbreken. Vermits de functie van de spieren de vorm van het gelaat bepalen en dus ook de positie van de tanden, gaan daar heel snel veranderingen in merkbaar zijn. Dit vooral bij kinderen van 6 tot 8 jaar. Bij oudere kinderen en volwassenen hebben we vaak wat extra's nodig om de tanden te verplaatsen en eventueel ook klassieke orthodontie.

Het doel is echter niet om de tanden perfect te krijgen, maar om de situatie zodanig te maken dat de oorzaak van de te kleine mondjes en afwijkende tandstand gecorrigeerd wordt. Eventuele orthodontie die dan toch nog nodig is, zal altijd een meer stabieler resultaat kennen. Een terugval van een orthodontische of chirurgische behandeling zonder de afwijkende ademhaling- en stikgewoontes aan te pakken loopt op tot 80% van de gevallen. Daarom ook dat men na een orthodontische behandeling steeds de tanden 'vast houdt' door middel van een nachtbeugel en/of een draadje aan de binnenkant van de voorste tanden. Maar zelfs die 'truukjes' blijken vaak niet sterk genoeg tegenover de kracht van de tong en de lippen.

Meer info over de myobrace voor kinderen vindt u hier.

Ook volwassenen kunnen gebaat zijn om zo'n behandeling te doen. Hierbij gaan we natuurlijk geen grote veranderingen meer zien, vermits de groei gestopt is, maar een open beet die veroorzaakt wordt door tonginterpositie kan gesloten worden. Bij volwassenen is het doel meer om de negatieve gevolgen zoals snurken en knarsen op te vangen. Bij hen gaan we ook meer kijken naar de beet (T-Scan) en wat de belasting is voor het kaakgewricht (JVA) door het jarenlange slecht slikpatroon.